24 Temmuz 2015 Cuma

Dante'nin Cehennem yolculuğu

Dante's Inferno - İnceleme






İnanç, tüm insanlar için olmazsa olmaz tek ihtiyaçtır. Bir amaca yönelik yaşamak ve o yolda çaba sarfetmek, kişinin hem kendisine saygı duymasına, hem de çevresince ilgi görmesine yardımcı olacaktır. Peki ya dünya sonrası yaşam? Yani aslında ölümle başlayan yeni hayat...

Geçmişte kaleme alınan sayısız eser, günümüzde film veya oyun olarak kullanıcılara sunuldu, sunulmaya da devam ediliyor. Uzun yıllardır bilinen hikâyelere, farklı boyutlardan göz atma şansına erişirken, aynı zamanda gösterilen ilgi düzeylerinde de artışlar yaşanıyor.

İtalyanca'da "Cehennem" anlamına gelen Inferno, Dante Alighieri'nin 14. yüzyıldaki destansı ilahi komedyasının ilk parçasını oluşturuyor. Onu da Purgatorio ve Paradiso takip ediyor. Türkçe olarak sıralama yaparsak; Cehennem, Araf ve Cennet.

Eserde Cehennem, dokuz katlı olarak tasvir ediliyor. Dünya yaşantıları boyunca günahlar işleyen milyonlarca insan, suçlarının boyutlarına göre cezalandırılacakları katlarda mahkum ediliyor.

1. kat - Limbo: Vaftiz edilmemiş insanların yer aldığı kattır. Aslında dürüsttürler, ancak sonsuz bir belirsizlikte ve boşluktadırlar.

2. kat - Lust: Şehvet anlamına gelen bu seviye, adından da anlaşılacağı üzere tüm yaşamları boyunca arzularının esiri olmuş insanların layık görüldüğü yer. Zina, kesinlikle büyük bir suç olarak kabul görmektedir ve yapanlar, ilk cezalandırılması gereken kişilerdir. Semiramis, Dido, Cleopatra, Truvalı Helen, Achilles ve dahası bu katta yer alıyor.


3. kat - Gluttony: Tüm işi yemek - içmekten öteye gidemeyen oburlar, üçüncü katın sahipleridir. İşe yaramayan, sadece boğazlarını düşünenler.

4. kat - Avarice: Yaşam sınırlarını birliktelik olarak çizmeyen, benlik içerisine düşmüş ve cimriliği kural edinmiş kişilerin bulunduğu kat.

5. kat - Wrath and Sullenness: Öfke ve kasvetin hüküm sürdüğü, bunlara sebep olanların tutulduğu kat.

6. kat - Heresy: Burada sapkın duygular tarafından kontrol edilen insanlar var.

7. kat - Violence: Bu kat, üç halkadan oluşmakta. Tanrıya, insanlara ve kişinin kendisine karşı yaptığı kötü davranışların cezaları veriliyor.

8. kat - Fraud: Hile yapanlar, simyacılar ve kalpazanlar gibileri, dibe bir adım kala burada tutuluyor.

9. kat - Treason: Dokuzuncu ve en dipteki katta ise, her türlü ihanetin bedelini ödemekle yükümlü insanlar var. Ayrıca Cocytus isimli şeytan da burada yaşamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder